HAFTU TEKLU GUANYA AMB RÈCORD DEL CIRCUIT

Texto y Fotográfia: eDreams Mitja Marató Barcelona

L’atleta etíop, debutant en la distància, es proclama vencedor de la eDreams Mitja Marató Barcelona amb un nou rècord de 59’39

La jove Sandrafelis Tuei, de tan sols 23 anys, va guanyar la categoria femenina amb una marca de 1.07’12

10.000 corredors han tornat a gaudir de la eDreams MItja Marató Barcelona, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i RPM Sports. 10.000 històries, 10.000 esportistes, cadascun amb el seu repte, que han pogut tornar a córrer, a somriure, a gaudir d’una ciutat que ha acollit amb els braços oberts a tots i cadascun d’aquells que han desafiat a la distància de la mitjana marató.

Amb un dia perfecte per a córrer, la sortida es donava puntual a les 08.30. El somriure en el rostre dels corredors denotava que hi havia ganes de Mitja. Del primer a l’últim i cadascun amb el seu objectiu, ja sigui debutar, aconseguir marca personal, participar amb amics o família, preparar la Marató de Barcelona o simplement gaudir de córrer pels carrers de la ciutat comtal. El dia ha estat perfecte per a això i els corredors han notat la major animació que mai s’havia viscut en la Mitja.

Amb tot de cara, Haftu Teklu, atleta de 26 anys que mai abans havia corregut una mitjana marató, va volar sobre el ràpid circuit barceloní. L’atleta etíop va aconseguir guanyar al gran favorit de la prova, l’ugandès Stephen Kissa, i va batre el rècord de la prova aconseguint uns destacats 59’37, amb el que aconseguia d’aquesta manera rebaixar l’anterior millor marca, en mà de Mule Wasihum, que en 2018 va parar el crono en 59’44.

Des del primer moment Teklu va demostrar les seves intencions. Ja passava el quilòmetre 5 en 14’04, gairebé 20 segons per sota de la marca de Wasihum. Ho feia acompanyat de Aron Kifle, Mathew Chekwurui Abel Sikowo i Stephen Kissa. Els 28’10 que marcava el cap de carrera pel quilòmetre 10 ja presagiava que una cosa gran anava a ocórrer a Barcelona, com així va ser. Kissa i Teklu es quedaven solos en el quilòmetre 15, amb un excel·lent registre de 42’19, a 28 segons del rècord. Finalment, Aquest últim va ser el més ràpid en el quilòmetre final i va encarar la recta final en solitari, registrant els comentats 59’39, cosa que significa córrer a 2’50 el quilòmetre. En segon lloc va entrar Stephen Kissa (1.00’19) i el podi el va completar Chala regasa (1.00’38).

Haftu Teklu: “Estic molt content, en el meu debut en la distància he aconseguit el rècord de la prova. Les llebres ens han acompanyat tal com estava previst fins al km 15 i després ens hem quedat solos amb Stephen Kissa. Finalment he pogut escapar-me i portar-me la victòria. El circuit de la prova és molt ràpid i el temps ens ha afavorit. La ciutat de Barcelona m’ha agradat molt.”

Quant a les dones, la jove atleta Sandrafelis Tuei, que partia amb la tercera millor marca, es va fer amb la victòria fent una carrera molt regular amb un temps de 1.07’12, batent la seva millor marca personal en més d’un minut (1.08’14). La carrera es va decidir a partir del quilòmetre 10. En aquest moment, Tuei anava acompanyada d’un nodrit grup de corredores: Brillian Kipkoech, Asnakeck Awoke, Alemaz Samuel, Mercyline Chelangat i Vane Nyaboke, però quilòmetre a quilòmetre l’exigència del ritme anava despenjant a les atletes. En el següent pas cronometrat el cap de carrera comptava amb quatre corredores, però aviat Samuel es quedava fora de la lluita pel podi. Awoke va ser la següent a caure i deixava a Kipkoech i Tuei per a disputar-se la victòria. “En el km 19 m’he sentit fort i he seguit en solitari fins a la meta”, comentava la guanyadora després de travessar la meta. EL segon lloc va ser per a Brillian Kipkoech, mentre que al tercer calaix va pujar Asnakech Awoke (1.07’47).

Sandrafelis Tuei: “És la meva primera vegada a Barcelona i no puc estar més contenta amb l’acolliment que he tingut. El circuit és fantàstic, ràpid, l’he gaudit molt. Avui m’he sentit molt fort i he guanyat la carrera batent la meva marca. Ha estat un dia increïble. Espero tornar a Barcelona aviat”.